mevzuatkurdu.com
1) Mevzuat Bilgi Sistemi
Mevzuat Bilgi Sistemi (MBS), 10 sayılı Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmî Gazete Hakkında Yönetmelikte Resmî Gazete’de yayımlanan kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yönetmelikler, tebliğler ve diğer düzenleyici idari işlemlerin tek metin haline getirilip, güncel olarak sunulduğu (kodifiye edildiği) bir bilgi sistemi şeklinde tanımlanmaktadır. Mevzuat Bilgi Sistemi, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 7 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “Mevzuatı bilgi işlem sistemi içinde takip etmek” görevinin yerine getirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü sorumluluğunda hizmet sunmaktadır.
2) Mevzuat Bilgi Sistemi’nin Tarihsel Süreci Hakkında Bilgiler
1995 yılında hizmete giren Mevzuat Bilgi Sistemi’nin temelini Mevzuat Külliyatı oluşturmaktadır. 10/10/1984 tarihli ve 3056 sayılı mülga Kanunun 10 uncu maddesiyle mülga Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğüne “Hukuki metinleri toplamak, ayıklamak, yürürlükte olanlarını tespit etmek, mer'i mevzuatı ek ve değişiklikleri ile birlikte tek metin haline getirerek yayınlamak ve mevzuatı bilgi işlem sistemi içinde takip etmek” görevleri verilmiştir. Buradaki hedeflere ulaşmak amacıyla 1985 yılında hukukçulardan ve akademisyenlerden oluşan bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon tarafından başlatılan ve üç yıl süren çalışmalar sonucunda 11.200 adet Cumhuriyet döneminde çıkartılan Kanunlara ek olarak Osmanlı döneminden kalan ve yürürlükte olan bazı Kanun ve Nizamnameler, 244 adet Kanun Hükmünde Kararname, 1060 adet Tüzük ve 1230 adet Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuş olan Yönetmelik incelenmiştir. İçerik ve konularına göre tasnif edilen bu mevzuattan, uygulama imkânı kalmamış olanlar ayıklanmış, hükümleri yürürlükte bulunanlar belirlenerek ilgili ek ve değişiklikleri yerlerine işlenmiştir. Bu çalışma sonucunda kodifiye edilerek tek ve güncel metin haline getirilen mevzuat türlerine göre birleştirilerek Mevzuat Külliyatı oluşturulmuştur. Mevzuat Külliyatı Mevzuat Araştırma Kılavuzu kısmında Mevzuat Külliyatı ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Mevzuat Külliyatının internet ortamına aktarılmasıyla oluşturulan Mevzuat Bilgi Sistemi 1/6/1995 tarihinde kullanıma açıldığında ücretli abonelik sistemiyle yararlanma imkanı sunmaktaydı. 29/7/2003 tarihi itibarıyla ücretli abonelikten ücretsiz abonelik sistemine geçilmiş, daha sonra ise abonelik sisteminden de vazgeçilerek bu hizmet ücretsiz ve koşulsuz olarak herkesin kullanımına sunulmuştur.